- SAWA communities
Door verbindende activiteiten creëren we met SAWA inclusieve communities waar (jonge) asielzoekers zich gezien en gehoord voelen. Een fijne en noodzakelijke afleiding van de lange wachttijd en beperkingen van de asielprocedure. Samen organiseren we activiteiten en ondernemen we uitjes in de stad om zo op informele wijze kennis te maken met de Nederlandse samenleving, vriendschappen op te bouwen, (zelf)vertrouwen te herwinnen en een netwerk op te bouwen.
De activiteiten dragen bij aan identiteitsontwikkeling, zingeving en het landen op een nieuwe plek. Daarnaast helpen de activiteiten om de lange wachttijden in de asielprocedure verdraagzamer, houdbaarder, betekenisvoller en draaglijker te maken - op deze manier werken we preventief aan de negatieve (mentale gezondheids) gevolgen van isolatie, apathie en chronische stress.
- Jongeren
Met de jongeren ondernemen we structureel wekelijkse activiteiten in de stad. Een combinatie van excursies, workshops, ontmoeting, fun en educatief aanbod. Onze activiteiten bestaan o.a. uit musea bezoeken, samen koken, de natuur in, sport & spel, filmworkshops, een voetbaltoernooi, paardrijden, schaatsen, kunstworkshops en concertbezoek. Door hen ermee op uit te nemen ontstaan er ontmoetingen, groeit het zelfvertrouwen en geven we een gevoel van normaliteit terug.


vrouwen
Hoewel er bij de jongerengroepen ook een aantal vrouwen meedoen, zijn er over het algemeen veel minder vrouwen binnen deze leeftijdsgroep woonachtig in de opvanglocaties. Voor de vrouwen die er wel zijn, is deelname aan de jongerengroep niet altijd vanzelfsprekend. Omdat we hen ook graag willen bereiken, organiseren wij met regelmaat activiteiten speciaal voor vrouwen. Met deze activiteiten willen we een veilige, creatieve ruimte bieden voor zelfexpressie, het ontwikkelen van vaardigheden en verbinding met de samenleving.
kinderen
Vanuit de jongeren komt regelmatig de wens om ook iets te betekenen voor de kinderen die in de opvanglocatie wonen. De locatie is erg sober en naast school zijn er niet veel activiteiten voor de kinderen. Daarom organiseren we een aantal keer per jaar activiteiten voor de kinderen, met name tijdens de schoolvakanties. De jongeren begeleiden en werven de kinderen.


Sociale verbinding
In al onze activiteiten zoeken we naar sociale verbindingen met de buurt en de stad. Dit doen we enerzijds vanuit de dringende wens van de jongeren om met Nederlanders in contact te komen, en anderzijds om Amsterdammers kennis te laten maken met hun nieuwe stadsbewoners. Wij streven ernaar gemeenschappen te bouwen waar mensen met het stempel vluchteling niet betutteld, geromantiseerd of gestereotypeerd worden vanwege wat er met hen is gebeurd of waar ze vandaan komen. Ook willen we het stigma op jonge - vaak mannelijke - asielzoekers doorbreken door bijzondere ontmoetingen te faciliteren.
Met regelmaat organiseren we netwerkdiners en samenwerkingen met bijzondere partners in de stad. Ook komen we graag op events om onze jongeren te laten spreken/een rol te geven.
SAWA Support
Middels de structurele activiteiten, de regelmaat en de tijd die we met elkaar optrekken, bouwen we een vertrouwensband op. Omdat wij geen instantie vertegenwoordigen, vertrouwen de jongeren ons hun zorgen en problemen toe en de complexe zaken waar ze in hun procedure tegenaan lopen. Een groot deel van onze tijd richten wij ons daarom op de maatschappelijke begeleiding van deze jongeren die vanwege hun leeftijd, het feit dat ze zonder familie hier zijn en hun beperkte rechten in de asielprocedure veelal in een kwetsbare positie verkeren.
De support die wij bieden bestaat onder andere uit contact met advocaten, brieven vertalen, medische afspraken of doorverwijzingen regelen, bureaucratische obstakels oplossen, wegwijs maken in het OV, verbinding maken met werk- of studiegerelateerd netwerk, begeleiden met praktische zaken van het leven in Nederland en zinvolle verbindingen maken met de Nederlandse samenleving. Aangezien de casemanagers van het COA en VWN een vaak te grote caseload hebben, fungeren we als een brug en verwijzen waar nodig door naar andere instanties.
SAWA Advocacy
Als belangenorganisatie komen we op voor de rechten, belangen en het welzijn van kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de asielprocedure. Dit doen we o.a. door ons aan te sluiten bij relevante en voor onze doelgroep belangrijke campagnes, samenwerking te zoeken met organisaties die dezelfde belangen onderschrijven, de verhalen van de jongeren podium te geven, mee te werken aan lokale initiatieven ter bevordering van de ontmoeting tussen buurtbewoners, en samen te werken aan onderzoek.