Samen bouwen aan perspectief voor jongvolwassen asielzoekers

Visie
SAWA gelooft in een wereld waarin ieders talenten, capaciteiten en waarde worden gezien en erkend. Jongvolwassenen in de asielprocedure verdienen net als elke andere jongere de kans op zelfontplooiing, deelname en een zinvolle bijdrage aan de samenleving. Door verbindende activiteiten die deze jongeren samenbrengen, en waarin we hen erkenning, vertrouwen en ondersteuning bieden, vormen we een brug naar de Nederlandse samenleving. Zo bouwen we samen aan een inclusieve community waarin iedereen de kans krijgt om zich vrij te ontwikkelen.
Community
Vertrouwen
Veerkracht
Zelfvertrouwen
Netwerk
Perspectief
MISSIE
Jongvolwassen asielzoekers in (nood)opvanglocaties worden in Nederland over het algemeen aan hun lot overgelaten vanaf hun 18e verjaardag. Omdat alle begeleiding wegvalt, staan zij er vanaf zeer jonge leeftijd alleen - en in sommige gevallen kwetsbaar - voor. Door het gemis van familie en een betrouwbaar netwerk, ontvangen zij onvoldoende ondersteuning en vertrouwen om hun weg te vinden in de samenleving. Denk aan ondersteuning naar opleiding, werk, gezondheid, wonen, inkomen en sociale verbinding.
Door verbindende activiteiten creëren we met SAWA een community waar jonge asielzoekers zich gezien en gehoord voelen en weer een beetje eigenaarschap kunnen voelen binnen de steeds scherpere beperkingen en langere wachttijden van de asielprocedure. Samen met hen organiseren we activiteiten en ondernemen we uitjes in de stad om zo op informele wijze kennis te maken met de Nederlandse samenleving, vriendschappen op te bouwen, (zelf)vertrouwen te herwinnen en een netwerk op te bouwen. Ontmoeting, verbinding maken, autonomie, zingeving en ontspanning zijn fundamenteel in deze fase om trauma’s te verwerken en veerkrachtig en zelfverzekerd de onzekere toekomst tegemoet te treden.
- Achtergrond
In 2022 publiceerde de Kinderombudsman het rapport ‘Alleen volwassen worden’, dat bevestigt hoe jonge asielzoekers aan hun lot worden overgelaten zodra ze achttien worden. Ook verscheen er een artikel in het NRC waarin zorgen worden geuit over dat ‘begeleiding en jeugdzorg vervallen bij het achttiende levensjaar, terwijl de asielzoekers dat nog wel nodig hebben.’ Het onderzoek onderstreept tevens het belang van een toekomstperspectief. Een hulpverlener in het onderzoek: ‘Begeleiders denken aan regels, maar dat is niet het belangrijkste. Die jongeren hebben hoop, perspectief en dromen nodig, anders loopt het zelfvertrouwen weg.
Het COA heeft ons in het voorjaar van 2022 gevraagd of wij voor deze 18+ jongeren in de noodopvang in het A&O hostel in Amsterdam Zuidoost een programma kunnen opzetten. Sinds april 2022 zijn we (voorheen onder de vleugels van Stichting IMC Weekendschool) ingesprongen met een wekelijks programma voor deze jongeren, met als doel om hen te activeren, een community te bouwen en kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving. Sinds september 2024 zetten we deze activiteiten voort onder de stichting SAWA Collective.
- Team
Het kernteam van SAWA bestaat uit Marie-José van Schaik en Anouk Tijnagel, verantwoordelijk voor het bestuur en de uitvoer van de organisatie.
Onze stichting wordt ondersteund door een raad van toezicht, die erop toezien dat we een zo positief mogelijke impact maken in het leven van jongvolwassenen in de asielprocedure, terwijl we de stichting op een verantwoorde manier laten groeien.
Raad van Toezicht:
Marieke Struijk van Bergen
Majed Hussein
Mick Roché
De RvT ontvangt geen beloning voor haar werkzaamheden voor de stichting.
KvK: 94150907
RSIN: 866655189
Eigenaarschap
Synergie
Inclusie
Plezier
Ervaringsdeskundigheid
Vriendschap
- Jongerenraad
SAWA betekent “samen” in het Arabisch, "geluk" in Bambara en "gelijkwaardig" in Swahili. Dit is ons uitgangspunt. We zien de waarde en het belang van ervaringsdeskundigheid en het betrekken van de jongeren in ons programma aanbod, beleid en strategie is daarom vanzelfsprekend.
Om dit goed te organiseren hebben we een jongerenraad die ons van gevraagd en ongevraagd advies voorziet en belangrijke meedenk kracht levert over hoe we SAWA Collective samen vormgeven. De jongeren in de jongerenraad zijn de seniors van de groep en hebben een belangrijke sleutelrol binnen de communities. Vier keer per jaar komen we met de jongerenraad samen om de belangrijke actiepunten van dat kwartaal te bespreken.
